8 september 2013

Hello September! (university update)
Volgens mij is september een beetje de maandag van het jaar. Het is de maand waarin we weer beginnen met studeren en de maand waarin we ons voornemen om echt naar alle colleges te gaan en bij te blijven met lezen. Ook ik heb mijzelf deze doelen gesteld. Dit jaar wil ik echt goede cijfers gaan halen voor mijn tentamens en verslagen!

Op dit moment zit ik in mijn derde jaar van de studie taalwetenschap. Ik volg nu mijn minor van 30 ETC's die ik zelf heb mogen invullen met vakken. Een goede aanvulling op mijn studie vond ik vakken van de studie psychologie. Ik heb gekozen voor een samenhangend vakkenpakket met betrekking op het onderwerp neuropsychologie. Neuropsychologie houdt zich bezig met de functies van de hersenenen en de uitwerking daarvan op het menselijk gedrag. Taal wordt geproduceerd in de hersenen en een defect in de hersenen kan al snel betrekking krijgen op het taalvermogen van een mens. Daarom lijkt het mij erg interessant om meer te weten te komen over het wetenschapsgebied neuropsychologie, omdat het een goede aanvulling is op taalwetenschap. Ik denk dat ik hierdoor mijn kennis over taalwetenschap ook verbreed.

De eerste periode (nu dus) volg ik een vak over algemene kennis over het zenuwstelsel. Dit vak is essentieel om iets te begrijpen van de hersenen. Het vak is eigenlijke pure biologie en aangezien ik geen biologie meer heb gehad sinds de 3de klas op de middelbare school, vind ik dit vak wel pittig. Gelukkig vind ik het allemaal reuze interessant. Dit maakt het iets minder erg om te gaan studeren.

Eind oktober begint de tweede periode en dan volg ik nog drie andere vakken van mijn minor. Ik ga onder andere een vak volgen waarbij je meer te weten komt over de werking van hersenen op het gedrag van mensen. Dit is een verdiepend derdejaarsvak. Een ander vak dat ik ga volgen gaat over de gevolgen van hersenenbeschadiging op het gedrag van mensen. Onderwerpen die behandeld zullen worden tijdens de colleges zijn onder meer afasie, dementie en agnosie. In dit vak heb ik heel erg veel zin, aangezien het onderwerp afasie breed aan bod komt. Afasie is het verminderde taalvermogen ten gevolge van hersenletsel. Dit onderwerp vind ik heel erg interessant en ik wil hier waarschijnlijk ook een master in gaan doen. Het derde vak dat ik ga volgen gaat over de onderzoeksmethoden die worden gebruikt om hersenactiviteit te meten, zoals een MRIscan.

Het zal een pittig half jaar worden, aangezien ik tweede- en derdejaarsvakken volg van een studie die ik eigenlijk niet volg. Vooral bij de derdejaarsvakken heb je voorkennis nodig, die ik eigenlijk niet bezit. Ik zal dus een stapje extra moeten zetten om de vakken te halen. Ik heb de vakken zelf uit mogen kiezen, waardoor ik het allemaal wel heel interessant vind. Dit motiveert dan weer om echt met de stof aan de gang te gaan en hopelijk alles te halen. Na mijn minor moet ik nog wat derdejaarsvakken volgen van taalwetenschap en mijn scriptie gaan schrijven, en dan hopelijk heb ik in juli mijn bachelor.

Wat studeren jullie eigenlijk? Of werk je al?

8 opmerkingen:

 1. Ik studeer kinderopvang, laatste jaar. Succes met je half jaar! Komt vast goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Neuropsychologie lijkt me heel interessant! Zelf studeer ik Cultureel Erfgoed in Amsterdam, dat is vooral veel kunstgeschiedenis en musea. Echt heel tof, ik zit nu in het 2e jaar. Succes dit jaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap dat het pittig is als je zo lang geen biologie hebt gehad! Maar er zullen vast meer zijn die dat hebben, houden ze denk ik wel rekening mee. En het is vast heel interessant allemaal! Dat helpt al heel veel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gewaagd vakkenpakket! Het zijn wel heel interessante onderwerpen. Twee jaar geleden kregen we bij Nederlands nog een inleiding over de taal ivm het menselijk lichaam (hersenen). Goeie filmpjes lieten ze ook zien over een wild meisje dat toch nog leerde spreken en een aap die mensen verstond. Ik ga beginnen aan mijn eerste jaar Voeding en diƫtiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dat klinkt inderdaad pittig! veel succes :)
  ik ben van de zomer afgestudeerd, dus nu geen school meer voor mij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. September de maandag van het jaar, prachtige quote! Klinkt pittig wat je allemaal gaat doen, gelukkig hoef ik niet meer naar school:) Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke uitspraak, september de maandag van het jaar! Maar in zekere zin is het wel zo, vaak beginnen in de herfst toch weer de nieuwe dingen, hetzij studie/cursus, hetzij de nieuwe kledingcollectie, hetzij het nieuwe tvseizoen en noem maar op. Zelf werk ik, maar ik neem me al een paar jaar voor om in september te starten met hetzij een taalcursus of een fotografiecursus maar om de een of andere reden is het er nog nooit van gekomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Communicatie, laatstejaars. Succes, you can dit it!

  BeantwoordenVerwijderen